Deschiderea festiva 2013-2014


Deschiderea festiva a anului universitar mi se pare deopotriva unul din cele mai elementare si totusi de impact evenimente care sa intareasca si sa sustina o comunitate academica. Este un ritual de initiere bun pentru bobocii care  traiesc prmul moment al acceptarii lor cu noul statut de studenti,  este o ocazie buna pentru invatacei sa repereze figurile reprezentative ale facultatii, sa ia seama la cadrele didactice cu care vor avea de a face,  sa se simta bineveniti intr-o noua etapa a biografiei lor, sub un nou acoperis deopotriva fizic si spiritual. E vital pentru acesti musafiri sositi intr-o casa noua sa simta ospitalitatea celor care ii primesc.  Este un moment relaxat si binevenit pentru colegii din anii mai mari sa se reintalneasca, intr-un context in acelasi timp formal si informal cu profesorii lor, cu asistentii, chiar si cu secretarele (probabil este unul din putinele momente in care studentii au sansa sa disocieze imaginea secretarelor de birourile si atmosfera agitata de la Decanat). Este un moment in care studentii au ocazia sa se priveasca si sa se perceapa ca un tot, ca o comunitate, drept un public unit de interese si valori comune si nu doar ca o populatie care se ciocneste aleator pe coridoarele facultatii sau ale spitalului.

Image

Am participat la toate deschiderile de pana acum si o voi face si in continuare. Ca de fiecare data, sunt unele plusuri si unele minusuri ale acestei festivitati pe care incepi sa le remarci, dupa cativa ani. Ce pot spune despre deschiderea festiva 2013-2014?

Plusuri:

– deschiderea festiva a avut loc in Aula Universitatii – evident, cadrul festivitatii este esential sa fie in ton cu evenimentul – sa simti ca ai parte de ceva “academic like” si nu doar de o formalitate de care toti vor sa scape- a fost incantator faptul ca , sub noua administratie, facultatile din cadrul Universitatii Transilvania au primit permisiunea (fireasca de altfel) sa foloseasca sala festiva din Aula, poate cea mai spatioasa si moderna incinta, pentru momente de acest gen – in anii trecuti s-au mai tinut festivitati si in amfiteatre mai imbacsite ale altor corpuri de cladire (pentru ca, din pacate, Facultatea nu are un amfiteatru al ei deocamdata) dar decorul si acustica lasau destul de mult de dorit. E bine asadar ca si in acest an festivitatea a avut loc tot in Aula Magna, unde exista iluminare decenta, caldura moderata, scaune confortabile iar discursurile pot fi rostite lejer la microfon ca sa auda toata lumea.

– in acest an au fost prezente, din motive care imi scapa, mai multe cadre didactice decat de obicei. Cu cat sunt mai multi profesori prezenti (chiar daca ei sunt necunoscuti pt boboci) la asemenea evenimente cu atat prestigiul momentului festiv creste, cu atat increderea in corpusul academic se intareste.

– conducerea facultatii a fost prezenta in formatie completa (ca si anul trecut), fara scuze si explicatii legate de absenta unuia sau a altuia.

– durata evenimentului a fost ideala: s-a inceput relativ punctual si totul s-a incheiat in mai putin de o ora, fara ca ceva sa plictiseasca

– organizarea si discursurile au fost relativ echilibrate si oneste: s-a ales sa se faca o premiere a  studentilor care au participat la concursul de Anatomie in primavara (astfel ca bobocii au aflat deja ca se fac si activitati extracurriculare inca din anii mai mici, la disciplinele cu reputatie inspaimantatoare) care nu a constat doar in diplome, ci si intr-un HDD extern si niste stickuri de memorie. Pe de alta parte, discursurile conducerii (Prodecanul si Decanul cu activitatea studentilor) au atins si problema numarului mare de repetenti, a situatiei problematice la disciplina Anatomie din ultimii ani – mi s-a parut esential ca aceste aspecte care deja au o reputatie nefasta in universitate sa nu fie trecute cu vederea si mai ales bobocii sa nu fie intampinati cu povestioare frumoase despre succes si nobletea meseriei, cu floricele stilistice despre salvatul vietilor si minunatia activitatii de medic. Mi se pare util ca insasi conducerea, prin reprezentantii ei sa atace preventiv si sa atinga fara inhibitii problemele de care studentii vor afla oricum ulterior (iar atunci cand vor afla, reputatiile celor care au zambit telegenic si au oferit discursuri ultraoptimiste se vor sifona repede iar respectivele cadre didactice vor fi pierdut deja cateva puncte la capitolul credibilitate).

Si iata si videourile (calitatea video este mai slaba, pt ca am filmat cu telefonul, de la departare cu zoom, dar audioul este bun)

Prof univ dr Liliana Rogozea:

Sef lucr dr Dan Grigorescu

Conf univ dr Marius Moga (part 1):

Conf univ dr Marius Moga (part 2):

Minusuri:

– in prezidiu  nu s-a asigurat o reprezentare proportionala si echitabila a mediului academic: a fost prezent un reprezentant al univesitatii (prof dr Liliana Rogozea care, pe langa faptul ca e cadru didactic la Facultatea de Medicina e si Prorector), au fost prezenti cei doi prodecani (conf univ dr Alina Pascu si sef lucr dr Dan Grigorescu) si Decanul (conf univ dr Marius Moga) , adica reprezentantii conducerii, dar nu a fost prezent niciun reprezentant al studentilor -macar un reprezentant de an sau al unei asociatii studentesti. De asemenea, ar fi fost frumos sa se includa un invitat (asa cum s-a intamplat la deschiderea anului pe toata universitatea) din mediul economic sau spitalicesc (de ex, un doctor de la un spital privat sau un reprezentant al unei firme de medicamente) sau macar un reprezentant al unor institutii relevante pentru practica medicala (Casa de Asigurari sau ceva de genul asta) care sa vorbeasca despre noile provocari si viitorul acestei profesii in contextul contemporan. Nu in ultimul rand, nu ar fi fost rau sa fie prezent si un medic rezident (fost absolvent de facultate) , ca un fel de materializare concreta a ceea ce produce facultatea dupa 6 ani de studiu.

– tocmai datorita lipsei de varietate a prezidiului,  discursurile au parut poate putin prea unilaterale si obsedate cam de aceleasi chestiuni. E cunoscut faptul ca si la medicina la Brasov, mai multi profesori/asistenti au, la inceputul cursurilor/LP-urilor pe care le sustin, discursuri din acelea de bagat frica in studenti, un fel de avertismente ca urmeaza viata grea si ca epuizarea din sesiune si dificultatea materiilor nu sunt scuze si nici explicatii de inteles pentru nimeni. Discursuri de genul acesta au sustinut si reprezentantii conducerii cu mesajul cam repetitiv (presarat pe ici colo, cu cate o glumita, sau acrobatie retorica) : invatati, vedeti-va de treaba, nu umblati cu smenuri, sacrificiul este firesc, medicina e facultate speciala,  nu oricine ajunge medic, excelenta si calitatea sunt pe primul loc! Cumva, asemenea mesaje sperie cam tare studentii si mi se pare ca e un mesaj cam incompatibil cu spiritul studentesc contemporan: adica studentul contemporan, fie el si la medicina (care e facultate grea si aparte, asa cum au tot subliniat vorbitorii) nu e totusi o papusica pe deplin supusa (trasa pe baza de arc) care sa accepte orice si oricat pe motiv ca “treaba lui este doar sa invete”…  totusi, studentii sunt parteneri in actul academic (si da, asa cum a sugerat si dr Grigorescu, parteneri care ar trebui sa se respecte), au intiative profesionale (in organizatii studentesti, sesiuni de comunicari, schimburi de experiente) dar si administrative – prin reprezentantii in Consiliul Facultatii si Senat care evident ca nu sunt doar de forma. Cumva, asta a fost deranjant ca, in afara de prof Rogozea, ceilalti membri ai conducerii nu au transmis acea deschidere si orientare spre dialog, ci au cautat parca dimpotriva, sa sublinieze ca la facultatea de medicina tot ce ai de facut este sa inveti si sa asculti, nu sa chestionezi sau sa iei initiative (elemente care fac parte dintr-o gandire critica sanatoasa, zic eu). Ma tem ca daca si anul viitor alcatuirea prezidiului ramane similara si discursurile la fel, deschiderea va deveni un moment anost, de trecut cu vederea pentru studentii din anii mai mari si ar fi pacat sa se intample asta.

– momentul festiv s-a suprapus, din pacate, cu organizarea unei sesiuni speciale pe care facultatea a aprobat-o in al 12-lea ceas, din cauza numarului mare de repetenti,  fapt care nu doar ca a anulat cumva, simbolic ideea unui nou inceput (care an nou universitar, cand studentii trag inca cu dintii de cel vechi chiar si in prima zi de scoala?), dar a si impiedicat pe multi dintre studenti sa participe la acest moment festiv (tocmai pentru ca erau prea ocupati sa sustina inca examene.

– n-ar fi fost rau ca festivitatea sa beneficieze si de un mic update tehnic: un filmulet de prezentare cu facultatea sau macar o prezentare powerpoint cu cateva slideuri care sa ofere 2-3 repere, cateva lucruri esentiale de stiut pentru boboci, nimic pompos si nici detaliat.

Sper ca si la anul sa avem parte de o deschidere faina. Pana atunci, am destupat anul universitar 2013-2014! Sa-l bem cu inghitituri mici, sa nu ne cada rau! Bun venit bobocilor la Brasov!

Advertisements

One thought on “Deschiderea festiva 2013-2014

  1. Pingback: Deschidere festiva 2014-2015 | medicina la Brasov

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s