De la halatul alb… la costumele colorate


De vorba cu tine drag coleg ,

Ma gandesc de cateva luni bune sa scriu aceste articol despre arhicunoscutul Halat ALB , exista o plaja larga de subiecte pe care le putem discuta, pornind de la acest obiect simbolic si practic deopotriva… deocamdata ma limitez insa la cateva remarci legate de istoria halatului , despre cum a ajuns el sa ne fie accesoriu definitoriu pentru profesia de medic.

Halatul, domnisoara , halatul, domnule student , unde este halatul? Ai auzit intrebarea asta, daca ai fost aiurit, incepand de la primele lucrari practice la Anatomie din Anul 1 si terminand cu ultimele stagii de Boli Infectioase, din Anul 6. De ce este important halatul ? De ce folosim halatul? Care este rolul lui ? De unde a aparut aceasta “moda” ?

Sa vedem cum a inceput relatia minunata intre medic si halat .

Pe la inceputul secolului al XIX- lea, in multe spitale din Europa, mii de femei din saloanele de lauze mureau de febra puerperala , mai mult de 1/3 din tinerele mame nu supravietuiau primelor saptamani dupa nastere . La Spitalul Municipal din Viena existau doua sectii de obstetrica iar   un medic obstetrician pe nume Ignaz Philipp Semmelweis ( 1818-1865) a observat ca, pe sectia unde aveau acces studentii la medicina ,febra puerperala si rata mortalitatii lauzelor era mult mai mare fata de sectia in care lauzele aveau contact doar cu moase si doctori . In 1948 Semmelweis a descoperit ca studentii la medicina veneau de la sala de patolologie, unde efectuau disectii pe cadavre direct in saloanele lauzelor . Nu aveau echipament de spital (halat) si nici nu se spalau pe maini astfel ca, in momentul in care faceau tusee vaginale contaminau lauzele in timpul investigatiei.

Semmelweis a propus medicilor , asistentelor si studentilor la medicina sa se spele pe maini cu cloramina pentru a impiedica perpetuarea contaminari .

Asa cum se observa in poza care urmaza, in urma cu 150 de ani vestimentatia medicala era formata din : camasa , papion ,vesta , pantalon si neparat Gehrock (Frac ) negru . Aceasta vestimentatie avea rolul de a inspira autoritate si demnitate.   Din pacate din punct de vedere igienic, desigur, consecintele erau catastrofale.

image001

Figura 1 . Adunare medicala la Viena din 1852

Acest Gehrock ( Frac ) era purtat peste tot pe strada sau in sala de operatie ceea ce il facea pe medic sa fie o veriga cheie in transmiterea bolilor.

In 1905, Robert Koch a primit premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina dupa ce a stabilit cauza bacteriana a mai multor boli infectioase si a descoperit microorganismele care cauzeaza infectarea ranilor , tuberculoza , antraxul , conjunctivita , holera si alte boli transmisibile . Pornind de la aceasta descoperire, specialistii (macar unii dintre ei) au inceput sa considere necesara introducerea igienei riguroase a personalului medical si sterilizarea ustensilelor, inainte de operatii . Astfel ca odata cu accesul in lumea microorganismelor, a populatiilor pana atunci invizibile pentru noi , a aparut in vestimentatia aducatorului de sanatate si HALATUL ALB .

image002

Figura 2 . Medici si student la medicina din Tübingen in 1939.

Halatul alb a avut din start doua mari avantaje : petele de sange sau de murdarie erau usor de recunoscut (deci puteai sa-ti dai seama repede daca halatul era murdar sau nu) si, pe de alta parte, culoarea alba nu ridica probleme in sterilizarea la temperaturi foarte inalte .

Halatul alb are, pentru medici si pentru studentii la medicina, o dimensiune simbolica construita in ani de zile, cam 200.

Albul ramane o culoare asociata cu puritatea ,seriozitatea , poate chiar perfectiunea. Halatul alb a devenit un simbol al profesiei medicale si a conferit oricarui purtator o dimensiune respectabila.

Acelasi halat a ajuns, in timp, sa inspire teama in randul pacientilor (odata ce traditia medicului riguros si rece a fost inlocuita de orientarea empatica si “la dispozitia pacientului”) si poate de aceea in multe parti de pe glob cadrele medicale au ales sa scape de clasica “uniforma” alba si sa o substituie cu diferite modele de “costume” multicolore. Nu e exclus insa ca, odata cu “sacrificarea” figurii autoritare completata de halatul alb, sa fi scazut in timp si respectul pacientilor pentru profesie – intr-o lume care contesta autoritatea (inclusiv cea a expertilor in stiinte medicale) medicul nu mai inspira incredere , nu mai este considerat atat de pur si fara pata.

Dar de ce poarta Chirurgii si Anestezisti costume medicale de culoare albastra sau verde ?

Ei bine pana in 1960 toti chirurgii operau in halate sterile albe , dar in lumina lampii operatorii albul (care in esenta e o nonculoare, prin faptul ca nu absoarbe, ci doar reflecta lumina) poate sa orbeasca prim operatorul . Daca un chirurg sta ore in sir cu privirea asupra unei plagi operatorii de culoare rosie va observa, atunci cand va ridica privirea din plaga, pete verzi de forma plagii pe halatele albe ale colegilor lui . Acest fenomen poate produce greata si varsaturi (ceea ce, intraoperator nu este ceva de care sa ai nevoie, e lesne de anticipat de ce…).

image003

In cazul in care operatorii poarta costume verzi sau albastre, acest efect nu se mai produce si , in plus, albastrul si verdele au un efect linistitor si relaxant.

Probabil ca nu va mai trece mult timp pana cand imaginea medicului in halat alb va deveni un reper pur istoric – chiar si in Romania , spitalele au inceput sa se coloreze.

Daca acest lucru este avantajos sau nu, daca exista diferente intre sectii in privinta acestor optiuni, intr-un articol viitor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s