O privire spre trecut


Se apropie un nou început de an universitar, ne vom (re)vedea la Aula Universităţii pe 2 octombrie. Începutul unui nou an universitar  e un moment în care, adesea, e vorba despre… viitor, despre ce o să facem, ce o să dregem, ce o să vedem (în esenţă e vorba despre faptul că trebuia să ne apucăm de fapt de învăţat încă de când ne-am sculat de dimineaţă). Bobocii anticipează primele cursuri, laboratoare, privesc cu entuziasm şi emoţie noua etapă din viaţa lor (care va trece, abrupt şi inevitabil şi prin… secretariatul facultăţii), studenţii din ceilalţi ani speculează pe marginea dificultăţii disciplinelor din anul care urmează, seniorii, adică anul terminal simt rezidenţiatul şi licenţa rânjind ameninţător de la capătul verii următoare, profesorii vorbesc despre nobleţea profesiei, despre ce oferă facultatea, urează succes discipolilor. Scrumul restanţelor incandescente se împrăştie ca un vis urât din care toată lumea se trezeşte gata să o ia de la capăt. Mai adaug faptul că şi Corpul K a primit un face-lift şi ne întâmpină cu un portocaliu distinct şi proaspăt.

În apropierea momentului debutului furtunos, în care suntem gata să halim hălci mari de viitor şi prezent , eu propun să tragem măcar aşa, cu coada ochiului spre trecut. Şi asta pentru că, cu bune sau cu rele, când petreci atâta timp (ce zici de 6 ani?) între zidurile unei instituţii, ajungi, inevitabil să te ataşezi de ele, să te întrebi despre povestea lor şi să te bucuri când ai şansa să descoperi că ai devenit şi tu martor şi actor în această  istorie, că eşti parte dintr-o continuitate academică.  (Re)intrând în clădirea Corpului K, în curtea şi în sălile familiare, te integrezi de fapt într-o nouă pagină de poveste, la care şi-au adus contribuţia atâtea generaţii de profesori şi studenţi şi care ar rămâne invizibilă şi silenţioasă dacă nu am recupera-o  prin amintiri şi fotografii. Corpul K e cam tot ce ne-a rămas să conserve naraţiunea facultăţii.   Corpul J propriu zis intrat în funcţiune  anul trecut e încă un bebeluş, o tabula rasa, e abia la început în ceea ce priveşte contribuţia la această poveste.  La polul opus, Corpul Y, locul în care a început istoria Facultăţii de Medicină de la Braşov zace în paragină, şi-a piredut menirea didactică, e practic un bătrân în moarte clinică. Dar Corpul K rămâne un povestitor convingător şi astăzi.

Aşa a început totul la finalul anilor 90, în această clădire, de pe str Nicolae Bălcescu nr 56. Imaginile de mai jos sunt de la inaugurarea Corpului K, noul sediu al Facultăţii de Medicină la care au participat şi o parte din cadrele didactice pe care le vedem şi astăzi la cursuri, alături de Rectorul Universităţii Transilvania din acea vreme, prof univ dr Sergiu Chiriacescu (al cărui nume îl poartă astăzi Aula Magna a Universităţii, unde va avea loc şi festivitatea de deschidere a anului universitar).

facultate1facultate2consiliu

Iar locul n-ar avea personalitate, fără oamenii care au contribuit la dezvoltarea facultăţii. Iată-i în ipostaza tânără şi entuziastă:

leasu

prof univ dr Teodor Leaşu (practic întemeietorul facultăţii, titularul cursului de Semiologie Medicală pe vremuri)

cucu1

prof univ dr Alin Cucu (titularul cursului de Chirurgie)

mironescu

prof univ dr Aurel Mironescu (titularul cursului de Chirurgie pediatrică)

moga

prof univ dr Marius Moga ( mai trebuie să spun? 🙂 titularul cursului de Obstetrică Ginecologie)

Şi dacă tot privim spre viitor, acum, aproape de începutul anului universitar, poate că n-ar fi rău să cercetăm mai bine în arhive şi să aşezăm la facultate pagini din istoria corpului K, prin panouri cu fotografii, în ipostaze mai formale sau mai informale – asta ar da mai multă personalitate nu doar clădirii, ci şi aşteptărilor îndelungate în faţa secretariatului 🙂

Advertisements

3 thoughts on “O privire spre trecut

 1. [quote]prof univ dr Teodor Leaşu (practic întemeietorul facultăţii, titularul cursului de Semiologie Medicală pe vremuri)[/quote]

  Imi pare rau sa te/va informez dar Leasu nu este nici “practic” nici “nepractic” intemeietorul facultatii !

  Inainte de a posta anumite evidente incoerente istorice, care creaza confuzii grave, ar trebui sa va informati corect despre istoria facultatii de medicina brasov ! nu sa postati asa alandala !

  • Imi cer scuze pentru aceste “evidente incoerente istorice”, mi le asum, ce sa fac. Recunosc ca nu m-am documentat cu surse istorice de tipul izvoarelor primare tiparite, ci mai degraba m-am bazat pe marturiile unor persoane care l-au cunoscut pe prof Leasu. M-as fi bucurat insa si mai mult, daca, in loc sa ma “urecheati” pedagogic in stil vechi, ati fi contribuit constructiv prin critica dvs la corectarea “incoerentelor istorice care creaza confuzii grave” , sugerandu-mi care este “adevarul” despre intemeietorii Facultatii de Medicina Brasov (asta mi-ar fi dat posibilitatea sa si corectez postarea).

   • Asa e. Intemeietor a fost de fapt Dr. Popeia Radu, cel care a fost primul decan al Facultatii de Medicina BV, dac care din diverse motive, s-a retras din aceasta activitate didactico-administrativa.
    In fotografii apar cateva persoane foarte importante despre care generatia actuala nu stie cine sunt : de exemplu, apare un domn mai in varsta cu niste ochelari negri ( langa dr.Onisai ). E vorba de dl Prof. Georgia Radu de la Anatomie ( venea de la UMF Cluj ) . Un om deosebit ! Sever dar nu sadic.
    Si in Facultatea de inceput, mai era un personaj arhicunoscut si foarte simpatizat : fosta secretara ( sefa, sau nesefa -nu mai stiu) : Oteleanu Sibile .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s