About

Blog despre viata la medicina (cu m mic!), la Brasov. Adica de toate: lamentari, impresii, critici si intrebari retorice in spirit neaos.

Despre COMENTARII: nu incurajez  limbajul obscen si atacul gratuit la persoana (nu sunt intolerant, dar imi rezerv dreptul de a aprecia savoarea si inspiratia replicilor -daca, vorba lui Florin Calinescu, in Asfalt Tango: “e vorba de un act artistic” acolo).

Materialele marcate cu eticheta Carcoteala vor fi tratate ca pamflete.

Preluarile de material de pe acest blog se fac cu atribuirea sursei.

Sunt deschis la orice colaborare, îi invit pe colegii interesați să își împărtășească experiențele studentesti să mă contacteze.

Nu posed  subiecte de la simularea examenului de admitere/ examenul de admitere in facultate la niciun program de studiu, informatiile legate de admitere se actualizeaza anual (numar de locuri, structura examenului etc) de aceea e important sa urmariti:

Lista contributorilor (cat se poate de deschisa) – au scris si vor mai scrie (sper!):

OLDUNSUREHAND (Sever Gulea –Anul 5, Anul 6  MD, medic rezident psihiatrie la Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof Dr Alexandru Obregia Bucuresti )

MISS  Z

DIMETILTRIPTAMINAMOLECULASPIRITULUI (DMT)

BARONU SAMBATA

BISTURIUL DIN CARPATI (Ciupy)

GEOMERULA

SANEDR

(Ne)lamuriri suplimentare pe ubersoldat22@yahoo.com

14 thoughts on “About

  1. crezi ca se merita sa faci rezidentiatul in brasov? e diferenta f mare intre medicina din bucuresti si cea din brasov? intreb ptr ca pe mine m ar lega mai multe de brasov dar nu stiu daca se merita sacrificiul…

    • Salut. Momentan (2015) nu am inca experienta rezidentiatului in Brasov, pentru a oferi o parere de “insider” avizat deplin. Depinde in primul rand de ce specialitate vrei sa iti alegi, la Brasov din pacate nu sunt disponibile locuri pe toate specialitatile. Obiectiv vorbind, dezavantajul e desigur, faptul ca spitalele sunt mai mici (iar Spitalul Judetean prin dimensiunile si structura sa este o rana deschisa raportat la necesitatile orasului) si posibilitatile terapeutice mai reduse, patologie e insa pe toate ramurile si sunt destui specialisti de la care ai ce invata (majoritatea medicilor primari brasoveni si a cadrelor didactice din spitalele unde se coordoneaza rezidentii au scoala si experienta solida in spate in centrele mari sau in strainatate). Avantajul ar fi, asta din ce am mai vazut si auzit, ca aici sunt mai putini rezidenti decat in alte parti si logic, unde competitia e mai mica pentru acelasi set de resurse, sansele de a face efectiv ceva sunt mai mari decat in centrele supraaglomerate de rezidenti.

  2. Buna! Ma poti ajuta si pe mine cu ceva te rog? Vreau sa iau meditatii de anatomie cu un profesor universitar de la Brasov(e mai aproape de mine decat Bucuresti asu Cluj) si te-as ruga daca ai putea sa ma sfatuiesti cu cine sa iau(vreau un profesor bun care sa stie carte). Multumesc!

  3. Buna! Ma poti ajuta si pe mine cu un sfta te rog? Vreau sa iau meditatii la anatomie cu un profesir universitar din cadrul Universitatii Transilavnia pentru admiterea la facultate(Bucuresti sau Cluj dar am ales la Brasov pentru ca e mai aproape). Ai putea sa-mi zici te rog la cine sa merg? Mersi.

  4. Buna ! 🙂 Sunt o groaza de zvonuri conform carora la Brasov nu se face medicina “serioasa”,ca este o facultate de mana a doua etc. Ce parere ai ? Consideri ca avem mai multe sanse in bucuresti?

    • Sunt zvonuri ca in Brasov nu se face medicina serioasa (ma rog, ceva facem totusi si noi aici, ca e acreditata facultatea…). Sunt insa zvonuri ca nici la Cluj, la Iasi, la Timisoara si nici la Bucuresti nu se mai face medicina care se facea pe vremuri si ca oricum se capitalizeaza o reputatie de ani de zile care nu acopera intotdeauna o realitate pe deplin respectabila. Deci discutam de zvonuri :). Pana la urma, problemele sunt pe undeva sunt similare (pastrand proportia, desigur) si in centrele mari si in centrele mici si adesea pornesc de la numarul mare de studenti in raport cu posibilitatile de spatiu si de integrare in spitale ale facultatilor – un fenomen destul de raspandit care ingreuneaza tot procesul didactic si calitatea acestuia. Deci, totul depinde de standardul la care te raportezi si de disciplinele la care te raportezi: fiind vorba de 6 ani de studiu si de un numar mare de discipline, s-ar putea ca peisajul sa fie mai nuantat: anumite discipline sa se faca mai bine in unele centre (mari sau mici), altele sa se faca mai slab. Nu stiu daca putem judeca in termeni absoluti, ci mai degraba in avantaje si dezavantaje, in ce ti se potriveste mai bine (pt ca la final diploma pe care o primesti are aceeasi valoare juridica indiferent de centrul in care ai absolvit, daca facultatea e acreditata).
      Desigur exista diferente obiective: UMF-urile au mai multe cadre didactice, mai multi specialisti, mai multe spitale bine dotate, o anumita traditie a unor catedre/discipline, deci fara indoiala, probabil ca, per ansamblu (desi nu la modul absolut), stau mai bine la capitolul oferta academica si stiintifica – atat in ceea ce priveste diversitatea evenimentelor, cursuri optionale, mobilitati internationale, congrese etc. Dincolo de asta, medicina care se preda si in centrele mici respecta, macar in ceea ce priveste teoria livrata, ghidurile internationale actualizate (deci nu inveti o medicina mai “slaba”, mai “depasita”, ci mai degraba e mai redusa posibilitatea sa vezi in practica o parte din lucrurile predate, dar de invatat tot le inveti).
      Pe de alta parte, un centru de tip Cluj sau Bucuresti inseamna o competitivitate mai mare la admitere (sanse mai mici de a prinde loc la buget), taxe de scolarizare mai mari (pe care nu toti si le permit, uneori nici macar un an, daca nu intra la buget), costul traiului de zi cu zi e mai mare (chirii, cheltuieli cotidiene etc).

      Asadar totul depinde de cat de increzatoare esti in fortele proprii la admitere, ce iti permiti financiar in caz ca nu obtii loc la buget, ce aspiratii academice ai, ce oras iti place. Astazi, cand medicina pare mai cautata ca oricand in ultimii 20 de ani, sa prinzi un loc intr-o facultate de medicina devine ceva macar satisfacator din ce vad eu, chiar daca nu e un UMF – lucru confirmat si de competitia mare la admitere inclusiv la Brasov. Deci, da, poti invata medicina si la Brasov (si rezultatele din anii trecuti de la rezidentiat ale colegilor care au promovat si au ajuns si au facut specialitate si in alte centre, nu doar la Brasov, o confirma) – depinde de avantajele si dezavantajele pe care esti disupsa sa le asumi.

  5. Salutare! Nu sunt convinsa daca am amplasat comentariul meu tocmai corect aici, dar voi spera ca imi veti raspunde. Imi doresc sa dau admitere la medicina(cu m mic) si site-ul oficial al facultatii, nu ma dumireste fantastic; eu fiind dintr-o localitate putin indepartata de oras (momentan) nu am avut ocazia sa ajung pana la secretariatul facultatii. Evident ca nu doresc sa ma familiarizati cu toate procedurile si birocratiile, ci doar cu “nește” cateva intrebari 😀 adecatelea:
    ***** Legat de admitere ******:
    (1) Cate intrebari grila sunt de bio si cate de chimie cumulate in cele 100?
    (2) Cum poti interpreta rezultatul admiterii? ( aici vorbind mai pe larg, sunt acele bareme Pct Bac/ Liceu, PctBIO, PctGEN, Nota finala. Iar acea “legenda” nu este foarte concisa astfel ca: PctBIO – ”punctaj obtinut la grilele de biologie” ( si cele de chimie unde sunt?? sunt cumulate tot aici?) PctGEN -” punctaj general” (se face media dintre cele 3 bareme?) Nota- asta ca ce insumare mai apare?
    (3) Am cartile cu teste grile, cerute anul trecut ( 2016) respectiv, cea de Biologie 2014 si cea de Chimie cu teste grila 2014 (care era buna anul trecut). Acum de vreo luna, a aparut si cea Chimie 2017 ( speciala pt anul asta). Nedumerirea este, are rost sa o achizitionez, in scopul ca ar contine cu totul si cu totul alte teste? Difera atat de mult, cu mult mai imbunatatita si revizuita, de a a aprut si aceasta carte?
    (4) Sa o tratam pe șleau :)) am undeva ascunsa bine materia de chimie, si cu niste eforturi, voi reusi sa o aduc la un nivel acceptabil pentru o admitere, insa daca ma bazez mai mult pe cunostintele de biologie, am sanse reale de reusita? Am mai auzit “colegi” ( mai mult fosti) medicinisti acum, care au recunoscut ca ei cunosc basicul de chimie nothing less & nothing more, dar si asa, au reusit etapa admiterii. De ce parere sunteti?

    Daca ati reusit sa parcurgeti toata polologhia mea, va multumesc mult 🙂 si imi pare rau ca nu am putut fi mai concisa de atat si sper din suflet sa imi puteti raspundeti la marea mea nestiinta si necunostinta in cauza, Probabil seman a aeriana, dar faceti putina abstractie…Multumesc anticipat!

    • Salut, ma simt deja depasit de punctualitatea si detaliul intrebarilor tale (nu e o problema cu intrebarile tale, ci cu nivelul meu de actualizare in ceea ce priveste posibilul raspuns la ele, pt ca nu am mai fost implicat in procesul admiterii de vreun an si jumatate :). In anii trecuti proprotia intrebarilor biologie chimie daca imi amintesc bine a fost undeva la 70 biologie-30 chimie. De la tine am aflat ca s-a reeditat cartea de grile de Chimie, nu stiu care sunt diferentele intre editia asta si editia veche. Pentru toate intrebarile tale punctuale iti sugerez sa intri pe grupul de facebook Admitere Medicina Brasov 2017 (https://www.facebook.com/groups/168326763365440/?hc_ref=SEARCH) sau sa ii cauti pe facebook pe: Madalina C. Soanca sau Anastasia Ab. Scuze de raspunsul intarziat.

  6. Buna! Vreau sa dau admitere la Facultatea de Medicina de la Brasov, insa nu stiu daca e aceeasi structura ca cea a examenului de la Bucuresti. Nici nu gasesc vreun subiect de admitere pe internet.. Este aceeasi structura sau e ceva diferit? Mi-ai putea explica putin cum este structurat examenul pe partea de chimie si biologie? Multumesc! 🙂

  7. Buna! Am vazut ca a mai intrebat cineva cu privire la pregatirea in rezidentiat pe Brasov in 2015. Ai putea sa imi oferi ceva detalii daca ai mai aflat intre timp? Sau poate ai colegi, fosti colegi care stiu mai multe si cu care ai putea sa ma pui in contac?

Leave a comment